Hozzávalók:
Tésztához:
Töltetelékhez:
Mázhoz:
Elkészítése:
A lisztet mérjük ki egy tálba, majd a sóval és a citromhéjjal keverjük el. Ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába mérjük értelemszerűen. Ezután a liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, tegyük ide a zsiradékot, a tojássárgáját, a cukrot és morzsoljuk ide az élesztőt is.
Langyosra melegítsük a folyékony totut (nem szabad forróra, mert elpusztul az élesztő) és öntsük a mélyedésbe. Ha géppel dagasztunk, akkor addig kell dagasztani a tésztát, amíg a tészta felülete szép sima és már alig ragad a tálhoz.
Ha kézzel dolgozunk, akkor egy villával kezdjük kevergetni a totus élesztős elegyet úgy, hogy egyre több lisztet keverünk hozzá. Ha már a villával nem tudjuk keverni, mert olyan sűrű, akkor tisztítsuk le a villát és belisztezett kézzel kezdjük el dagasztani a tésztát, addig, amíg már alig ragad a kezünkre.
Érdemes 1-2-szer megmosni a kezünket gyúrás közben, így gyorsabban egynemű lesz a tészta és könnyebb lesz vele bánni.
Ha kész a tésztánk, akkor betehetjük a hűtőbe egy nagyobb tálba, letakarva, akár 2 napig is pihenhet, kelhet ott, és akkor dolgozzuk fel, amikor szeretnénk. Ha rögtön szeretnénk, akkor takarjuk le a tésztánkat és pihentessük meleg helyen kb fél órát.
Ezután óvatosan gyúrjuk át és újabb fél órát pihentessük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a pudingot. 3 dl folyékony totut és a cukrot vagy édesítőt forraljuk fel. A pudingport 1 dl folyékony totuval simára keverjük, majd a forrásban lévő totut lehúzzuk a tűzhelyről és ehhez öntjük a pudingporos keveréket, csomómentesre keverjük és visszatesszük a tűzhelyre. Gyorsan fog sűrűsödni, ezért alaposan és gyorsan kell kevergetni, amíg újra el nem kezd rotyogni. A forró pudinghoz keverjük hozzá a totut és ha szeretnénk akkor egy marék mazsolát. Hagyjuk kihűlni.
Ha a tészta pihent legalább fél órát és elkezdett kelni, akkor lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékony téglalappá és kenjük egyenletes rá a kihűlt pudingot. Tekerjük óvatosan fel a tésztát, vigyázva, hogy a pudingot ne nyomjuk ki belőle, majd vágjuk fel egyforma kb 2 ujjnyi széles darabokra.
Egy tepsit béleljük ki sütőpapírral és egyforma távolságra kb 1-1 ujjnyi helyet kihagyva tegyük a csigákat a tepsire. Egy konyharuhával takarjuk le és hagyjuk meleg helyen kelni a csigákat.
Kb fél óra múlva, mikor egymáshoz érnek a csigák, tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe és süssük 15-20 perc alatt aranybarnára.
Ha szeretnénk mázat is tehetünk rá. Amikor már nem forró, akkor a mázhoz a krémes állagú totut a cukorral vagy édesítővel kikeverjük, majd egy szilikonecsettel jó vastagon bekenjük a csigákat.