Mákos-meggyes omlós pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy kb 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 125 g finomliszt
  • 120 g sertészsír
  • 80 g porcukor
  • fél cs sütőpor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 ek tejföl
  • 1 cs vaníliás cukor vagy vanília paszta ízlés szerint

Töltelék:

  • 200 g darált mák
  • 100-120 g porcukor
  • 1 citrom héja
  • kb 2-3 marék meggy
  • 2 ek búzadara
  • csipet só

Továbbá:

  • kevés búzadara
  • 2 ek habtejszín

Elkészítése:

A lisztet a sót, porcukrot, vaníliát és sütőport elkeverjük majd a zsírral, tejföllel elmorzsoljuk gyors mozdulatokkal. Amikor kész hozzáadjuk a tojást. Jól gyúrható homogén tésztát kell kapnunk. Minimum 20 percet hűtőben pihentetjük.

A mákot a cukorral, reszelt citromhéjjal, meggyel illetve a búzadarával elkeverjük. Ha nagyon száraz, akkor a meggy levével vagy pár ek tejjel lazithatjuk. A masszát szintén pihentetjük.

A tésztát ketté osztjuk, majd mind két darabot tepsi méretűre nyújtjuk. Az egyiket tepsibe helyezzük, ha szükséges egy pici búzadarával megszórjuk, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket és a maradék tésztával befedjük.

A tetejét 2 ek habtejszínnel lekenjük és megszúrkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon. 180 fokon alul-felül sütéssel kb 25-30 percig sütjük.