Zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 30*35 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 30 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 dl rum vagy aroma
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 mk szódabikarbóna
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált dióbél
  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 30 dkg cukor (ízlés szerint)

Továbbá:

  • 1 tojás a tészta lekenéséhez
  • 200 g étcsokoládé 3 ek olaj vagy vaj

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk és az élesztőt belemorzsoljuk, majd felfuttatjuk. Közben a rumot is meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk és addig kevergetjük amíg el nem olvad benne. Ezután az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük, a tojásoksárgájával, a fél mokkáskanál szódabikarbónával, meg a sóval tésztává gyúrjuk.

Letakarva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A diót a lekvárral meg a cukorral összekeverjük. A tésztát három részre osztjuk és egyenként, lisztezett deszkán 35*30-as nagyságú lappá nyújtjuk.

Az egyik lapot a vajjal kikent tepsibe fektetjük, majd a diókrém felét rásimítjuk, erre kerül a második tésztalap.
A maradék diót rákenjük, majd a harmadik tésztával betakarjuk.

Tojássárgával megkenjük, villával megszurkáljuk és egy kicsit még pihentetjük.

Előmelegített sütőben megsütjük 160 fokon kb 45-50 perc alatt.

Amikor kihűlt a csokit a vajjal/olajjal összeolvasztjuk és rácsorgatjuk a tésztára, elsimítjuk.

Amikor a máz megdermedt, akkor szeletelve tálaljuk.