Glutén és laktózmentes almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 300 g gluténmentes liszt (all purpose)
  • 1 tk só
  • 180 g margarin
  • 8 ek jeges víz

Töltelék:

  • 200 g alma (gála, idared vagy jonagold)
  • 50 g cukor
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 4 ek almás sütemény fűszer
  • 100 ml víz

Tetejére:

  • 2 ek laktózmentes tej
  • 2 ek cukor

Elkészítése:

A tésztához egy tálban a lisztet a sóval elkeverem, majd a kockára vágott puha margarint a liszttel apróra morzsolom. Kanalanként hozzáadom a jeges vizet és alaposan átgyúrom.

A tésztát lisztezett deszkára teszem, jól átgyúrom hogy puha, sima tésztát kapjunk, majd két részre vágom úgy, hogy az egyik nagyobb darab legyen, ez lesz a pite alja. A kisebbik fele lesz a pite teteje. Folpackba csomagolom a két tesztát és fél órára hűtőbe teszem.

A töltelékhez az almákat megpucolom és ujjnyi kockákra vágom, majd elkeverem a reszelt citromhéjjal és a fűszerrel.

Egy közepes fazékban a cukrot felolvasztom, karamellizálom, majd óvatosan hozzáöntöm a vizet. Vigyázat, a gőz felcsap, biztos távból öntsük rá! Ezután addig kevergetem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. A cukros vízhez adom a fűszeres almakockákat, majd közepes lángon, fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzöm.

Egy pite formát vékonyak kivajazok és liszttel meghintek. A hűtőből kiveszem a nagyobbik darab tésztát, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom. Akkorára nyújtom, hogy a formába szépen illeszkedjen. Ezután a tésztát a formába egyengetem, belenyomkodom, villával megszúrkálom, kilógó részeit levágom.

Előmelegített sütőben 160 °C-on aranybarnára sütöm, majd hagyom kihűlni.

A tészta kisebbik felét lisztezett deszkán kinyújtom, majd vagy akkora alakúra nyújtom hogy majd a pite tetejét szépen befedje, vagy pedig tetszőleges formákat szaggatok ki belőle amivel a pite tetejét díszíthetem. Én itt a levél minta mellett döntöttem, a maradék tésztából pedig virágokat formáztam.

A pitét befedem a tésztával, majd tejjel lekenem és cukorral meghintem.

Előmelegített sütőben 160 °C-on addig sütöm a piténket, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ezután hagyom teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva tálalom.