Vörösboros körtelekvár

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg leves körte
  • 1 nagy citrom
  • 50 dkg befőzőcukor
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 1-1 nagy csipet őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors

Elkészítése:

A körtét meghámozzuk, negyedeljük, kiszedjük a magházát és apró kockákra vágjuk. Kifacsarjuk a citrom levét, elkeverjük a körtével és a cukorral, majd éjszakára állni hagyjuk.

Másnap hozzáöntjük a vörösbort, majd belekeverjük a fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot. Az egészet kis lángon, kevergetve felforraljuk és közepes lángon kevergetve 4 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.

Elvégezzük a zselépróbát (1-2 teáskanálnyi befőzöttet egy csészealátétre teszünk és annak azonnal meg kell dermednie. Ha nem zselésedik még, akkor tovább kell főzni a hozzávalókat).

A lekvárt forró vízzel kiöblített, csavaros tetős üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk.