Túrós kelt csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 instant élesztő
  • 7 dkg puha margarin
  • kb 70 g tejföl
  • 50 g cukor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 1 cs vaníliás cukor

Töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 3 csapott evőkanál búzadara
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg tejföl
  • 50 g mazsola
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt a tejben egy csipet cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tejfölt, a csipet sót, a citromhéjat és a felfuttatott élesztőt.

Összeállítjuk a tésztát és kb 10 percig dagasztjuk. Letakarva kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, addig elkészítjük túrós tölteléket. A túrót egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrokat, a tojást, a tejfölt és a búzadarát is, legvégül a mazsolát és az egészet alaposan összekeverjük. Felhasználásig félretesszük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd a rövidebb oladalától kezdve feltekerjük.

Kb 1 cm széles szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 40 percig kelesztjük.

Kelesztés után 180 fokra előmelegítjük a sütőt és 20-25 perc alatt megsütjük. Még forrón, a sütőből kivéve kevés olvasztott margarinnal átkenjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.