Konfitált barnasörös szűzérmék petrezselymes knédlivel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Húshoz:

  • 1 kg sertés szűzérmék (vagy marhahús)
  • 5 dl jó minőségű barna sör
  • 2-3 ek paradicsompüré vagy 1-2 dl paradicsomlé
  • 2 ek barnacukor
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk fehér bors
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 csapott tk dijoni mustár
  • 3 ek olaj
  • 10 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld

Knédlihez:

  • 6-7 félszáraz kifli vagy zsemle
  • 3 ek aprított petrezselyemzöld
  • 2 tojás
  • 250 ml tej
  • csipet frissen reszelt szerecsendió
  • 1 tk só
  • 10 dkg finomliszt

Elkészítése:

Egy régi családi receptet szeretnék megosztani veletek. Simán elkészíthető jobb minőségű marhahúsból is. Kicsit időigényes a recept, viszont nagyon könnyen elkészíthető és rettentően finom és omlós lesz a végeredmény.

A húst megmossuk, szárazra töröljük és a zöldfűszerekkel alaposan bedörzsöljük, majd egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.

Az olajat a vajjal felforrósítjuk egy nagyobb serpenyőben és a besózott húsra minden oldalról gyorsan, nagy lángon kérget sütünk, hogy a pórusokat lezárjuk, majd félretesszük egy kivajazott hosszúkás jénaiba.

A fennmaradt vajas olajban megolvasztjuk a cukrot és hozzáadjuk lassan a barna sört és a paradicsom szószt. Lassú tűzön főzzük bele a többi fűszert is: a rozmaringot, a kakukkfüvet, a fehér borsot, a szegfűszeget, mustárt, sót és a zúzott fokhagymát.

Amikor összeállt a mártásunk öntsük bele a tejszínt és adjuk hozzá a petrezselyem zöldjét. Keverjük el, majd öntsük rá a húsra.

A sütőt melegítsük fel 80-90 fokra és a húst 4,5 órán keresztül konfitáljuk benne. Amikor elkészült, akkor a húst kivesszük, felkarikázzuk, majd visszatesszük a mártásba.

A kifliket vagy zsemléket kb 2*2 cm-es kockákra vágjuk és elkeverjük a sóval, petrezselyemmel, szerecsendióval és a liszttel.

A tojásokat szétválasztjuk, maja a sárgákat elkeverjük a tejjel és a kiflikre öntjük, majd pihentetjük 5-10 percet.

A fehérjét addig keverjük robotgéppel, míg kemény habot kapunk és óvatosan a kiflikhez keverjük.

3 egyforma részre osztjuk a masszát. Fóliára rakjuk és mint a szaloncukrot bekötözzük a végét, majd letakart fazékban, forrásban lévő vízben 20 percig főzzük.

Amint letelt az idő kivesszük és rögtön kicsomagoljuk a fóliából.

Tipp:

Tálaláskor ne feledkezzünk meg egy jó korsó sörről. A knédli helyett lehet tört krumplit is készíteni köretnek.