Krumpligombóc leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:
A gombóchoz:

  • fél kg krumpli
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál étolaj
  • 15-18 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál só

A leveshez:

  • kb 1,5 liter a krumpli főzőlevéből
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 csapott teáskanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • csipet őrölt köménymag
  • 1 kisebb fehér paprika
  • 1 kisebb paradicsom

Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, fazékba rakjuk és meleg vizet öntünk rá. 1 mokkáskanál sót adunk hozzá és megfőzzük.

Közben egy másik edényben 2 evőkanál étolajra 2 evőkanál lisztet szórunk, megpirítjuk, majd félrehúzzuk. Rászórjuk a pirospaprikát, majd pedig a megfőtt krumpliról ráöntjük a vizet. Jól, csomómentesre elkeverjük, majd hozzáadjuk a negyedelt paprikát, paradicsomot és a vöröshagymát is, majd belerakjuk a megtisztított és összevágott zöldséget és répát.

A húsleveskockát ujjunkkal összetörjük és azt is beleszórjuk a levesbe, valamint az őrölt köménymagot is. Ha felforrt a levesünk, akkor takarékra vesszük és kb még 20 percig főzzük.

Eközben a krumplit összetörjük, majd ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a tojást, a lisztet, az étolajat és összegyúrjuk a tésztát.

A tésztából gombócokat formálunk evőkanál és vizes kéz segítségével, majd belerakosgatjuk a levesbe. Még kb 10 percig főzzük, hogy a gombócok megfőjenek.

Közben megkóstoljuk és ha kell még, teszünk bele sót, de nem biztos, mert a húsleveskocka is sós és a krumpli főzőleve is.

El is készült a levesünk. Én ilyenkor kiveszem villa segítségével a paprikát, paradicsomot és a hagymadarabokat, majd tálalhatunk is.

Tipp:

Ez egy tartalmas leves. Utána akár palacsintát is lehet sütni vagy valamilyen tésztát főzni.