Sütőtökös focaccia

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 10 g száraz élesztő
  • 25 dkg sütőtökpüré
  • 50 ml olívaolaj
  • 1 ek só
  • kb 2-3 dl langyos víz

Továbbá:

  • rozmaring
  • durva szemű só
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek víz

Elkészítése:

Egy tálban összevegyítjük az élesztőt 10 dkg liszttel, hozzáöntünk 1 dl vizet és jól elkeverjük. Folpackkal letakarjuk és egy éjszakán át szobahőmérsékleten hagyjuk kelni.

Másnap hozzáadjuk a maradék lisztet, a sót, a tökpürét, az olívaolajat és annyi vizet, hogy nagyon lágy tésztát kapjunk (fakanállal csak jól összekeverjük) és 30 percig pihentetjük, majd a beolajozott kézzel a tésztát a tálban hajtogatjuk: egyik oldalt a tészta közepére hajtjuk, a másik oldalt pedig ráhajtjuk, majd felülről ismét középre, majd alulról ráhajtjuk.

A tésztát megfordítjuk és 30 perc elteltével ismét megismételjük a hajtogatást.

Ezután a tésztát a duplájára kelesztjük. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt vágunk és lekenjük olívaolajjal. A sütőt alsó sütésre kapcsolva 200 °C-ra melegítjük.

A tésztát a tepsibe borítjuk, majd beolajozott ujjbegyekkel szétnyomkodjuk benne. A tetejét megszórjuk rozmaringgal és sóval, majd rácsurgatjuk a vízzel elkevert olajat.

A legalsó rácson 10 percig sütjük, majd a középső rácsra téve a foccacia-t aranybarnára sütjük.