Almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 30*35 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kis pohár tejföl (130 g)
  • csipet só
  • kb 15 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 2 kg reszelt alma
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • cukor almától függően
  • 2 cs vaníliás cukor
  • egy kicsi búzadara a tepsi szórásához

Tetejére:

  • 1 egész tojás

Elkészítése:

A tésztának hozzávalóit összegyúrjuk, hogy egy közepes keménységű, könnyen nyújtható tésztát kapjunk (tejföllel lehet korrigálni a tészta állagát, ha szükséges).

A tésztát elfelezzük és kinyújtjuk.

Az egyik kinyújtott lappal kibéleljük a zsírozott, búzadarával megszórt 35*30 cm-es tepsit, rátesszük az ízesített és kinyomkodott almát, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal.

A felvert tojással megkenjük és villával megszurkáljuk. Közepes lángon sütjük kb 30 percig.