Tökkalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 ek porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 kk só
  • 20 dkg sütőtökpüré
  • kb 1,5 dl langyos tej

Továbbá:

  • 1 tojás
  • 3 dkg olvasztott vaj a kenéshez
  • jégcukor a szóráshoz

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a porcukrot, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a tökpürét, az olvasztott vajat és a tejet.

Az egészet lágy tésztává dagasztjuk, ezután letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Egy kb 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

Ha a tészta megkelt, 12 egyenlő részre osztjuk és egyesével kigömbölyítjük, ezután a tésztagombócokat tenyérrel 10 cm-es körré lapítjuk és elhelyezzük a formában a fázisfotón látható módon, lekenve olvasztott vajjal a korongokat.

Kb 30 percig kelesztjük, majd a tésztát lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk jégcukorral.

Előmelegített 180 °C-os sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük.