Sült karfiol krémleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol (megpuculva 80 dkg-1 kg között)
  • 6 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 kávéskanál reszelt szerecsendió
  • 1 liter hús vagy zöldségleves alaplé
  • 3 dl 20 %-os tejszín
  • 5 dkg vaj
  • só, bors ízlés szerint
  • tálaláshoz pirított zsemlekocka

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük és a nagyobbakat felezzük/negyedeljük.

A mézet kicsit felmelegítjük, hozzáadjuk a reszelt szerecsendiót, olajat, sót, borsot. Összekeverjük és a karfiol rózsákat beleforgatjuk, ügyelve, hogy egyenletesen bevonja a mézes-fűszeres olaj.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-30 percen át sütjük, majd mikor eléggé megpirult (néhol pörkölődve), akkor átkanalazzuk egy elég mély edénybe.

Felengedjük az alaplevel, majd erős lángon 10 percig főzzük. Ezután botmixer segítségével pürésítjük, majd újra forralni kezdjük.

Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a vajat, majd ha az elolvadt a pürében, akkor a tejszínt adagoljuk a levesükhöz. Lassan felforraljuk, majd ellenőrízzük az ízét és ha kell utánfűszerezzük.

Pirított zsemlekockákkal és ízlés szerint olívaolajjal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Tipp:

Én a nyers karfiolt egy elég nagy sütőzacskóba rakom, hozzáadom a mézes-olajos fűszerkeveréket, majd addig rázom, amíg minden rózsa teljesen meg nem fürdött a fűszerben. Így biztosan nem marad ki “senki” sem a jóból.