Sertés csülök vele sült körettel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb sertéscsülök (kicsontozva)
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 70 dkg krumpli
  • 2 fej lilahagyma (nagy)
  • 2 marék gyöngyhagyma
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 tk ételízesítő
  • 1 tk majoránna
  • 1 kk kakukkfű
  • só (ízlés szerint)
  • 4-5 ek sertészsír
  • 15 dkg füstölt sajt

Elkészítése:

A kicsontozott csülköt vágjuk fel 3-4 darabra, majd enyhén sós, ételízesítős vízben a felszeletelt fokhagymával együtt főzzük puhára. Ezután vegyük ki a főzővízből, alaposan csepegtessük le, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg ételízesítővel és a fűszerekkel (akár előző nap puhára főzhetjük a csülköt, majd sütésig a hűtőben tároljuk).

A lilahagymát tisztítsuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A gombát tisztítsuk meg, majd szintén szeleteljük fel (ha nagyobbak a gombafejek, akkor először vágjuk félbe, majd úgy szeleteljük fel). A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe öntsünk egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a szintén felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg egy kevés ételízesítővel, a majorannával és az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd addig pároljuk, míg a leve teljesen elpárolog.

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel nagyobb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hagyjuk hűlni. Ezután szórjuk meg 1 tk ételízesítővel, majd óvatosan forgassuk össze.

A tepsit kenjük ki a zsírral, majd helyezzük bele az előzőleg puhára főzött, befűszerezett csülköt, rakjuk köré a félpuhára főzött krumplit, kanalazzuk rá a párolt gombát, és szórjuk meg az előzőleg megtisztított gyöngyhagymával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük szép pirosra (sütés közben a húst fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön).

Amikor a hús és a krumpli már szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, majd toljuk vissza a sütőbe pár percre, míg a sajt szépen ráolvad.

Tipp:

Tálalás előtt helyezzük tányérra a pirosra sült csülköt, kanalazzuk mellé a köretet, majd úgy kínáljuk.