Szalagos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • kb 2 dl langyos tej
  • lekvár és porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

Kb 3 ek meglangyosított tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet, sót, porcukrot, vaníliás cukrot, tojássárgákat, a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, a vajat összekeverjük.

A tésztát jól kidolgozzuk és letakarva meleg helyre tesszük, amíg a kétszeresére megkel.

A megkelt 1 cm vastagra nyújtjuk és kb 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatunk belőle. A közepét kilyukasztjuk és forró olajban kisütjük.

Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Szoktam belőle fonatot is készíteni, az látszik a 2. képen.

Jó étvágyat kívánok!