Karamellás-banános kenyérfelfújt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csomag szeletelt toast kenyér
  • 5 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • pici só

Karamellás banán:

  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 3 banán felkarikázva
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola

Forma kikenéséhez:

  • 5 dkg margarin
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

A tejhez hozzáadjuk az egész tojásokat, beleteszük az olvasztott margarint, a cukrokat és egy kézi habverő segítségével elkeverjük az egészet csomómentesre, majd féretesszük amíg a többi hozzávalót előkészítjük.

A kenyér szeleteket kisebb darabokra felvágjuk.

Elkészítjük a karamellás-banános szószt. A margarint felolvasztjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a cukrot és megkaramellizáljuk. Mikor kezd borostyánszínű lenni, akkor hozzáadjuk a felkarikázott banánokat, ízesítjük a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével. Addig forraljuk, míg szósz állaga nem lesz, ez kb 5-10 perc közepes lángon készítve.

Egy kisebb tepsit használunk amit (kb30*20-as) kikenjük margarinnal és megszórjuk zsemlemorzsával, majd a kenyérdarabok felét a tejes-tojásos keverék felével leöntjük és a tepsibe tesszük. Erre rákanalazzuk a karamellás-banános szószt egyenletesen, megszórjuk mazsolával (aki nem szereti, ki is hagyhatja), majd befedjük a maradék tojásos-tejes keverékbe forgatott kenyérrel. A tetejére öntjük a maradék tojásos-tejes keveréket és eloszunk még a tetején 5 dkg margarint.

180 fokon kb 40 percig sütjük vagy amíg szépen megpirul a teteje.

Porcukorral meghintve tálaljuk.