Lentejas

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 2 ek kacsazsír
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 20 dkg paradicsompüré
  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 szál füstölt kolbász (nálam chorizo)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 chili paprika

Elkészítése:

A szalonnát kockára és kolbászt karikára vágjuk. A sárgarépát és fehérrépát felkarikázzuk, a vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát a kés lapjával szétlapítjuk és felaprítjuk. A chilit is felaprítjuk.

A felmelegített olajon kicsit pirítjuk a szalonnát, majd rádobjuk a kolbászt, pár percig pirítjuk, ezután hozzáadjuk a fokhagymát, a vöröshagymát és a répákat. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, köménnyel, hozzáöntjük a paradicsompürét, chilit és pár percig forraljuk.

Beletesszük az előző nap beáztatott, majd leszűrt lencsét és felöntjük vízzel úgy, hogy éppen ellepje.

Ahogy a lencse veszi fel a vizet úgy pótoljuk alatta. Ha felforrt, akkor visszavesszük a hőt alatta és szép lassan puhára főzzük. Ha kell, akkor a végén utánízesítünk még.

Tipp:

A lentejas egy lencséből készült spanyol egytálétel.