Narancsos-mandulás kuglóf

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 7 dkg mandulaforgács
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 tojás (nagyobb)
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor (púpozott)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 2 narancs reszelt héja

Elkészítése:

A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni. A mandulaforgácsot törjük apró darabokra.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával, majd reszeljük hozzá a narancshéjat.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd keverjük habosra.

Először keverjük hozzá a tejfölt, ezután a felolvasztott, visszahűtött vajat, majd a frissen facsart narancslevet is.

Ezután öntsük hozzá a lisztes keveréket, majd addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.

A kuglófformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát (liszt helyett darált dióval is megszórhatjuk a kizsírozott formát).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában pár percig hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel és úgy kínáljuk. A tésztája szaftos és különösen finom a narancshéjjal és a ropogós manduladarabkákkal.