Majonézes kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 8 kiflihez:

  • 50 dkg búza finomliszt
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 g sütőpor
  • 10 dkg margarin (puha, lágy)
  • 2 púpozott ek majonéz
  • 2 dl langyos víz
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez
  • ízlés szerint magvak a szóráshoz

Elkészítése:

A keverőtálba öntsük bele a langyos vizet, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk rá az élesztőt, kanalazzuk rá a majonézt és a puha margarint, majd szitáljuk hozzá a sóval és a sütőporral összekevert lisztet.

Ezután a robotgép dagasztó karjával (vagy kenyérsütő gépben) dagasszuk meg a tésztát.

Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 50 perc alatt a duplájára a tésztát.

A megkelt tésztából formázzunk 8 egyenlő súlyú gombócot, majd külön-külön nyújtsuk ki oválisra.

Ezután a távolabb eső részbe, éles késsel vágjunk hosszabb csíkokat, majd a hozzánk közeli végénél kezdjük el feltekerni úgy, hogy a bevagdosott rész kerüljön felülre.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük rá a megformázott kifliket, majd konyharuhával takarjuk le és kelesszük 50 percig.

Ezután kenjük le felvert tojással és ízlés szerint szórjuk meg magvakkal. Én pl. szezámmaggal szórtam meg.

A sütőt melegítsük elő alsó-felső sütésnél 200 fokra, majd sütés előtt vegyük vissza 180 fokra, vagy légkeverésnél pedig 170 fokra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 25-30 perc alatt süssük készre a kifliket.

Tipp:

A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kifliket és hűtsük ki teljesen. A majonéztől és a margarintól nagyon finom és puha lesz a tésztája.