Mini fánkok

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kk só
  • 3 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 kk vanília őrlemény
  • 3 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 7 dkg margarin
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 dl olaj

Elkészítése:

A tejet egy csipet cukorral meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a cukrokat, a megmosott citrom reszelt héját, a tojássárgáját, illetve a puha margarint, majd ezután a felfuttatot élesztőt is hozzáadom és elkezdem összeállítani a tésztát és kb 10 percig dagasztjuk, vagy amíg szép fényes, hólyagos lesz a felülete.

Lefedve kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.

A megkelt tésztát kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a közepébe egy lyukat nyomjuk az ujjunkkal.

Ameddig az olaj felforrósodik, addig letakarva kelesztjük tovább a fánkokat.

A fánkokat úgy tesszük bele a felorrósított olajba, hogy a felső felük kerüljön először az olajba. Fedővel letakarva kb másfél percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül is másfél percig sütjük.

Papírtörlőre szedjük, majd tálalás előtt porcukorral megszórhatjuk.