Hozzávalók:
A nudlihoz:
A feltéthez:
Elkészítése:
A burgonyát vagy héjában főzzük meg és aztán hámozzuk, vagy meghámozzuk felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
A főtt burgonyát, miután kihűlt (!) burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadunk egy tojást, a sót, egy csapott evőkanál búzadarát és kb 15-20 dkg lisztet (ez a burgonya mennyiségével arányosan változik). Összegyúrva egy kissé ragacsos tésztát kapunk.
Ezután lisztezett deszkán vékony, kisujjnyi vastagságú rudakat sodrunk a tésztából és kb 3 cm-es, kb egyforma darabokra vágjuk. Kissé megsodorjuk a darabkákat, majd lobogó forró vízben megfőzzük egy kis sóval. Ha feljönnek a nudlik a víz tetejére már ki is szedhető!
A feltéthez nincs más dolgunk, mint aa hozzávalókat (a szalonnán) kívül összekeverni.
A szalonnát felkockázzuk és kisütjük, a zsírjának egy részét a nudlira csurgatjuk, összekeverjük, majd a feltétet ráhalmozzuk ízlés szerint, a tetejét szalonnakockákkal díszítjük és máris tálalható.
Nemcsak tej-, hanem túrómentes is! Laktózérzékenyeknek kiváló.