Tejmentes sztrapacska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A nudlihoz:

  • 50 dkg burgonya
  • 15-20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2-3 csipet só
  • 1 csapott evőkanál búzadara
  • liszt a szóráshoz

A feltéthez:

  • 40 dkg totu (ebből 10 dkg krémes állagúvá keverve!)
  • 2-3 evőkanál savanyúkáposzta lé (ettől lesz juhtúrós jellege)
  • szalonna

Elkészítése:

A burgonyát vagy héjában főzzük meg és aztán hámozzuk, vagy meghámozzuk felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.

A főtt burgonyát, miután kihűlt (!) burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadunk egy tojást, a sót, egy csapott evőkanál búzadarát és kb 15-20 dkg lisztet (ez a burgonya mennyiségével arányosan változik). Összegyúrva egy kissé ragacsos tésztát kapunk.

Ezután lisztezett deszkán vékony, kisujjnyi vastagságú rudakat sodrunk a tésztából és kb 3 cm-es, kb egyforma darabokra vágjuk. Kissé megsodorjuk a darabkákat, majd lobogó forró vízben megfőzzük egy kis sóval. Ha feljönnek a nudlik a víz tetejére már ki is szedhető!

A feltéthez nincs más dolgunk, mint aa hozzávalókat (a szalonnán) kívül összekeverni.

A szalonnát felkockázzuk és kisütjük, a zsírjának egy részét a nudlira csurgatjuk, összekeverjük, majd a feltétet ráhalmozzuk ízlés szerint, a tetejét szalonnakockákkal díszítjük és máris tálalható.

Tipp:

Nemcsak tej-, hanem túrómentes is! Laktózérzékenyeknek kiváló.