Malackák szilveszterre

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg főtt krumpli
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg túró
  • 2 tk só
  • 1 tojás amivel megkenjük a tésztákat
  • tökmag a szemeknek (vagy valamilyen mag, mandula)

Elkészítése:

A krumplit megpucolom és felkockázom. Sós vízben puhára főzöm, leszűröm és még melegen áttöröm.

A lisztet, a sót a vajjal összemorzsolom. Amikor már morzsalékos, akkor beleteszem az áttört túrót és a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrom és legalább egy órára a hűtőbe teszem.

Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtom, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát.

A legkisebb kört négyfelé vágom, ezek lesznek a fülek. A kép alapján alakítsuk ki a malac fejet.

A megformázott fejeket tepsibe teszem, majd felvert tojással lekenem és tökmagból szemet teszek, az orrát két helyen megszurkálom egy hurkapálcával.

180 fokora melegített sütőben szép pirosra sütöm.

Tipp:

Ez egy nagyon finom tészta recept. Természetesen nem kell csak szilveszterre készíteni és a malac formával bíbelődni, bármikor lehet csak korongokat kiszaggatva megsütni.