Fahéjas kelt tekercs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg olvasztott margarin vagy vaj
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 citrom héja
  • 1 teàskanàl vanília őrlemény

Töltelék:

  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olvasztott margarin vagy vaj
  • 2 evőkanál őrölt fahéj

Tetejére:

  • 5-10 dkg olvasztott margarin vagy vaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelttésztát készítünk. Kb 10 percig dagasztjuk. Akkor van kész, ha már az edénytől és a kezünktől is elválik, valamint hólyagos.

A tetejét kissé meglisztezzük és letakarva kb 40 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és elfelezzük.

Az egyik tésztacipót kb ujjnyi vastagra és téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott és visszahűtött vaj felével és egyenletesen rászórjuk a fahéjjal elkevert cukor felét. A hosszabbik oldala mentén feltekerjük, mint a bejglit és 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

A másik tésztát is ugyanígy készítjük el.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tekercseket kb 20 percig kelesztjük, kb 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

A még forró tekercseket lekenjük olvasztott vajjal.