Tandoori csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 csirke alsócomb (lehetőleg közel egyformák)
  • 2 dl krémes,natúr joghurt
  • 2,5 evőkanál tandoori masala fűszerkeverék
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kisebb citrom leve
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál gyömbérpüré
  • 2 duci fokhagymagerezd összetörve
  • 5 evőkanál növényi olaj
  • 1 csésze jázmin rizs

Elkészítése:

A csirkecombokat megmossuk aztán papírtörlő segítségével felitatjuk róluk a nedvességet. Ha a combok nagyobbacskák, akkor beírdaljuk őket, hogy a fűszerek aromája jobban átjárhassa.

Egy arra alkalmas edényben a joghurttal összekeverjük az összes fűszert, majd beleforgatjuk a csirkecombokat úgy, hogy a pác mindenhol érje a húst. Nem kell megijedni, ha “tocsog” a pácban, ettől lesz igazán puha, szaftos a kész pecsenye.

Az így befűszerezett húst 3-4 órára a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy jól érjenek össze az aromák. Legjobb egy egész éjszakán át, vagy akár 1-2 napig is érlelni, annál finomabb eredményt kapunk.

Pihentetés után egy vastagabb falú, kissé kiolajozott tepsibe rakjuk a húst, a visszamaradt pácot pedig egyenletesen eloszlatjuk rajta. A tepsit a hús mennyiségéhez válasszuk olyan módon, hogy ne túl szorosan tülekedjenek a combok benne, így a maradék pácot is egyenlőbben tudjuk eloszlatni.

A tepsit alufóliával bevonva 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 35-40 percen át lefedve sütjük. Ezután a fóliát eltávolítjuk és még 10 percen át pirítjuk, pirosra sütjük.

Nem kell kétségbe esni, ha itt-ott kissé jobban megpirul/megbarnul, a karamellizálódás miatt ez természetes, sőt a legfinobb része lesz az elkészült ételnek.

Amíg a csirke a sütőben készül, elkészútjük a köretet. 1 bögre jázmin rizst kétszeres mennyiségű alaplé vagy víz hozzáadásával megpárolunk, majd forrón a csirkecomb mellé kínáljuk.

Az elkészült étel forrón, frissen tálalva, szárított korianderrel megszórva a legaromásabb.

Jó étvágyat!

Tipp:

Ezt az ételt többféle receptből “ollóztam” össze, többszöri próbálkozás árán. Szinte minden recept leírásban nádcukrot javasolnak, én mézre cseréltem, sokkal könnyebb dolgozni vele. A jázmin rizst is le szoktam cserélni, mert pergőssége miatt nem igazán harmónizált ezzel az indiai szaftos étellel. Rizottó rizst, vagy bármilyen kerek szemű, ragacsosabbra fővő fajtát használok.