Gyümölcsbefőtt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg gyümölcs
  • 10 dkg cukor
  • 3-4 dl víz
  • 1 rúd fehéj
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítése:

A cukrot egy edénybe tesszük és felöntjük a vízzel, belereszelem a citrom héját, hozzáadom citrom levét és a fahéjat. Szirup állagúra főzzük az egészet, majd félretesszük hűlni.

A megmosott, megtisztított gyümölcsöt feldaraboljuk és az előre előkészített, elmosott, fertőtlenített üvegekbe töltjük a gyümölcsöt.

Ezután felöntöm az üvegeket a sziruppal, majd rátekerem a kupakot.

Egy újságpapírral bélelt nagy edénybe sorakoztatom a teli üvegeket. Az edényt az üvegek feléig felöntöm vízzel és addig főzöm, amíg elkezd gyöngyözni.

Ha ez megtörtént akkor elzárom alatta a lángot és óvatosan kiveszem az üvegeket, rácsavarom rendesen a kupakot

Fejtetőre fordítom 5 percre, ezután egy kibélelt kosárba teszem, jól betakarom és így hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, akkor felcimkézem és meget is a polcra.

Tipp:

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető: eper, meggy, cseresznye, barack, körte, alma…stb.