Rakott kel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej kelkáposzta
  • 500 g sertés darálthús
  • 300 g (füstölt) sajt
  • 800+400 g tejföl
  • 200 g (jázmin) rizs
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 140 g sűrített paradicsom
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • vegeta, só, bors
  • 1 ek majoránna
  • 2 kk őrölt kömény
  • 6 db babérlevél
  • 2 ek zsír
  • 2 ek olaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

A káposztát megmossuk, leveleire szedjük, majd egy nagy edénybe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, vegatát és babérlevelet adunk hozzá, majd kb 10 percig főzzük.

2 ek olajon megfuttatjuk a rizst, majd felöntjük 3 dl vegetás vízzel és addig pároljuk, amíg elfövi a vizet. Fedővel letakarjuk és félretesszük. Ekkor még kicsit kemény, de mire megsül tökéletes lesz.

A vörös és fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk. A zsírt felforrósítjuk, majd elkezdjük rajta dinsztelni a hagymákat. Rátesszük a húst és fehéredésig sütjük. Közben ízesítjük sóval, borssal, vegetával, köménnyel, majoránnával, apróra vágott petrezselyemmel. Hozzáadjuk a paradicsomot és felöntjük kb 0,5 dl vízzel, majd jól összekeverjük és készre főzzük. Ha szükséges, akkor főzés közben pótoljuk az elpárolgott vizet. Amint elkészült, akkor hozzákeverjük a rizst is.

A tepsit vagy jénait kizsírozzuk és zsemlemorzsával megszórjuk, majd belerétegezzük az ételt. Alulra kelkáposzta levél kerül, erre tejföl, majd húsos-rizses ragu, reszelt sajt, ismét kelkáposzta, reszelt sajt és tejföl jó vastagon. A tejfölt direkt nem ízesítem semmivel, mivel jól kiegészítik egymást a fűszeres és a natúr, savanykás ízek.

180 fokon sütjük kb 1 órán át.

Jó étvágyat!