Barackos-túrós charlotte

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskótatekercs tészta (egy kb 25*35 cm-es tepsihez):

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál víz
  • 1 evőkanál olaj

Torta alap (egy 18 cm-es tortaformához):

  • 3 evőkanál finomliszt
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál olaj

Krém:

  • 25 dkg túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 doboz barackbefőtt
  • 1 csomag zselatin fix
  • 4 dl cukrászhab

Tetejére:

  • 0,5 doboz barackbefőtt

Piskótatekercs töltéséhez:

  • 4-5 evőkanál baracklekvár

Elkészítése:

Először a piskótatekercset készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat, a vizet, az olajat és végül a sütőporral elkevert lisztet forgatjuk hozzá óvatosan. A masszát csomómentesre keverjük.

A tepsibe sütőpapírt teszünk, a piskótamasszát belesimítjuk és 160 fokra melegített sütőben kb 10-12 perc alatt megsütjük.

A megsült és még meleg piskótát nedves konyharuhára tesszük és szorosan feltekerjük, majd így hűtjük ki. A kihűlt piskótát kitekerjük, lehúzzuk róla a papírt, megkenjük lekvárral és újra feltekerjük. Összeállításaig félretesszük.

A torta alapjául szolgáló piskótát is ugyanilyen módon készítjük el, csak azt 18 cm-es tortaformában sütjük 160 fokon kb 15 percig, majd kihűtjük.

Elkészítjük a krémet. A túrót a cukorral, citromhéjjal összekeverjük. Feldaraboljuk a barackot kisebb kockákra.

A cukrászhabot a zselatinfixszel felverjük, majd lazán beleforgatjuk a túrós krémet és a barackot is.

A piskótatekercset kb 1 cm-es szeletekre vágjuk.

A tortaalapot beletesszük a tortaformába, megkenjük 2 evőkanál baracklekvárral, majd a tortaforma oldalához tesszük szép sorban a felszeletelt piskóta tekercseket (nekem ez 2 sor magasan lett a 18 cm tortaformában). A torta közepét megtöltjük a krémmel, majd szépen igazítsuk el a tortaforma tetejéig a krémünket. Tegyük hütőbe 2-3 órára.

A maradék barackbefőttel díszítsuk a torta tetejét.

Tipp:

Aki szeretné a tetejére a barackot tortazselével lekenheti, hogy fényesebb maradjon.