Narancsos sütőtökpite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:

Tészta:

  • 18 dkg finomliszt
  • 8 dkg kukoricaliszt
  • csipet só
  • 1 ek porcukor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1-2 ek hideg víz

Töltelék:

  • 60 dkg sütőtök (hámozott menyiség)
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 tk friss gyömbér
  • 1,5 dl narancslé
  • 1 dl víz
  • 1 rúd fahéj
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk vaníliakivonat

Elkészítése:

A tészához összekeverjük a liszteket, a porcukrot, a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a vizet és összegyúrjuk.

Fóliába tekerve hűtőbe tesszük.

A kisebb kockákra vágott tököt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért, a fahéjrudat, felöntjük a narancslé és víz keverékével, majd puhára főzzük. Ezután szűrőbe tesszük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön, majd pürésítjük.

A krémsajtot, a tökpürét, és a tojásokat alaposan kikeverjük, majd ízesítjük narancshéjjal és vaníliával (ha szükséges adhatunk még hozzá 1-2 ek cukrot).

A tésztát egy kb 24 cm-es piteformába nyújtjuk, az alját villával megszurkáljuk, majd kibéleljük sütőpapírral, szárazbabot vagy lencsét szórunk bele és 180 °C-on 20 perc alatt elősütjük.

A tésztát kivesszük a sütőből, beleöntjük a tölteléket és visszatoljuk a sütőbe kb 35 percre.