Hozzávalók:
Piskóta:
Karamell máz (a tetejére):
A bögre 2 dl-es.
Elkészítése:
Egy lábasba tedd bele a felkockázott vajat, a fehér csoki darabkákat, a cukrot, a forró vizet és a vanília aromát, majd közepes lángon addig kevergesd, amíg a hozzávalók megolvadnak. Utána kb 20 percig hagyd hűlni, közben melegítsd elő a sütőt 160 fokra, majd vajazz és lisztezz ki egy kb 22 cm átmérőjű tortaformát.
Miután hűlt egy kicsit a massza, egyenként add hozzá a tojásokat, majd keverd hozzá a lisztet, és a sütőport is.
Öntsd a tortaformába, majd kb 50-60 percig kell sütni.
Mielőtt kiveszed a formából, hagyd egy kicsit hűlni.
Addig készítsd el a karamell bevonatot: egy lábasban olvaszd fel a cukrot, a habtejszínt és a fehér csokit. Levéve a tűzről keverd bele a porcukrot, ezzel sűrítheted a mázat. Ha kész, csak rá kell kenni a piskóta tetejére.
Igazán különleges élmény, amikor a forró süti és a hideg fagyi íze keveredik!
Ha esetleg többet csináltál, és már nem bírja a család elmajszolni, le is lehet fagyasztani, mert megmikrózva ugyanolyan fincsi, mint frissen. :)
Sztori: Ez a recept számomra ismeretlen volt tavaly karácsonyig. Az Ausztráliában élő rokonaink leptek meg minket ezzel a különlegességgel, amikor hazalátogattak az ünnepekre. Mivel odakint ilyenkor dübörög a 40 fok, ez a süti igazi kedvenc az ausztrálok körében. Alig vártam, hogy e-mailben megkapjam a receptet, egyből neki is láttam. Kezdetben egy picit meg voltam ijedve, hogy elrontottam, mert a piskóta massza megolvadva tényleg olyan, mint amikor gyerekkoromban a sarat kevergettem lelkesen. :) De a végeredmény sikert aratott! :)
Remélem Nektek is ízlik majd! Jó étvágyat!