Padlizsános húsgombócok paradicsomszószban

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
55 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g darált sertés vagy marhahús
  • 1 tojás
  • 1 púpozott tk fűszerpaprika
  • 1 csapott tk só
  • 1 púpozott mk bors
  • 4 ek zsemlemorzsa

A paradicsomszószhoz:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg passzírozott paradicsom (passata 700 g)
  • 1 púpozott mk oregánó
  • 1 púpozott mk kakukkfű
  • 1 csapott ek só
  • 1 ek cukor
  • 1 csokor bazsalikom
  • 25 dkg tészta

Elkészítése:

A padlizsánokat egészben 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.

3 ek olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverjük a sült padlizsán héjából kikapart húsát, amit egy késsel összevágva jól pépesítünk és lassú tűzön zsírjára sütjük.

A tésztát kifőzzük közben.

Amikor kihűlt a padlizsán, hozzáadjuk a darált húshoz, amit egy külön tálba tettük, majd a tojást és a fűszereket is hozzáadjuk és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Keverjük össze és tegyük hűtőbe.

A paradicsomszószhoz olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, hozzáöntjük a passzírozott paradicsomot, fűszerezzük a szárított fűszerekkel, sóval, hozzáadjuk a cukrot.

A szószt felforraljuk, pár percig hagyjuk magasabb lángon, majd ha összeforrt hozzáadjuk a vágott bazsalikomleveleket. Én botmixerrel finomítom a hagyma miatt a mártást.

A darált húsos masszából diónyi méretű gombócokat formázunk és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt sütjük.

A megsült húsgombócokat óvatosan összekeverjük a paradicsomszósszal. Olasz paglia e fieno tésztán tálaljuk. Spagetti vagy penne is jó hozzá!

Tipp:

Imádjuk az olasz konyhát, nem akartalak titeket egy igazi autentikus, paradicsomos húsgombóc nélkül hagyni. Annyi csavart azért beletettem, hogy megbolondítottam sült padlizsánnal.