Szedres gyümölcstorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy klasszikus gyümölcstorta formához:

Tészta:

  • 12,5 dkg sütemény vagy finomliszt
  • 2 kk sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • ízlés szerint 1 fiola citromaroma
  • ízlés szerint 1 fiola vaníliaaroma

Tetejére:

  • 2-3 dl tejszín
  • 20 dkg friss szeder
  • 1 tk pisztácia őrlemény (díszítésnek)
  • 1 csomag instant gyümölcszselé (színtelen)
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 3-5 ek cukor (ízlés szerint)

Elkészítése:

A 24 cm-es gyümölcstorta formát kikenjünk vajjal és megszórjuk liszttel.

A tojásokat szétválasztjuk. A vajat, a vaníliát, a citromaromát és a cukrot egy edénybe mérjük, majd habosra keverjük.

A sütőporos lisztet átszitáljuk. A tojásfehérjét a csipet sóval félkeményre verjük.

A habos vajhoz adjuk a tojássárgákat és azzal is keverjük tovább a krémet, majd a liszt felét hozzákeverjük. Ezután már kézzel keverjük hozzá a tojásfehérje habot.

A formába öntjük a tésztát és elegyengetjük a masszát. 180 fokos sütőbe toljuk és 25 perc alatt megsütjük.

A vaníliás pudingporból a szokásos módon pugingot főzünk, majd a kifordított és kihűlt tortánk közepébe öntjük és eloszlatjuk rajta egyenletesen. Ezután a szederrel kirakjuk és elkészítjük a gyümölcszselét a csomagoláson leírtak alapján.

A gyümölcszselét lassan eloszlatva a gyümölcsre öntjük. A tejszínből és a porcukorból habot verünk és csillagcsővel ellátott nyomózsákból kis köröket díszítőelemeket teszünk a tortára.

Pisztácia őrleménnyel megszórva, jól behűtve tálaljuk.

Tipp:

A klasszikus gyümölcstorta a kedvencem. Én mindenkor ezt a tésztát készítem, mert véleményem az, hogy a legfinomabb a gyümölcshöz ez a vajas-citromos puha sütemény illik.