Bodzás panna cotta eperöntettel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Panna cottához:

  • 2 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 5 db lapzselatin
  • 4-5 db bodzavirág
  • 80 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 szál vanília kikapart magja és magháza

Epres öntethez:

  • 300 g eper
  • 2 ek méz
  • 1 lime leve

Díszítéshez:

  • eper és menta vagy bazsalikomlevél

Elkészítése:

A tejet és a tejszínt összeöntjük és egy forralóban elkezdjük melegíteni. Hozzátesszük a cukrot, vaníliás cukrot, vagy a vanília kikapart magját és a magházát, illetve a bodzavirágokat.

Lassú tűzön forráspontig melegítjük, majd ha felforrt félrehúzzuk és hagyjuk hűlni (a bodza ízének kioldódása miatt szükséges). Miután kissé kihűlt (kb 1 óra) leszűrjük és újra felmelegítjük.

Eközben beáztatjuk a lapzselatinokat, majd pár perc áztatás után bele is keverhetjük a tejes alapba. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a választott formaedényekbe töltjük és hűtőbe minimum 5-6 órát pihentetjük, hogy kellően megkössön a zselatin.

Az epres öntethez felkockázzuk a már megmosott epreket és feltesszük a tűzhelyre egy kisebb edényben. Addig forraljuk, míg el nem veszíti a tartását. Ekkor belekeverjük a mézet és a citrom levét és még egyszer felforraljuk.

Aki a letisztultabb állagot szereti, ilyenkor le is turmixolhatja.

Tálalásnál a forma szélén végigfuttatunk egy kést, esetleg kicsit megmelegítjük a forma alját és könnyen ki tudjuk szedni a desszertet belőle, majd az elkészült öntettel tálaljuk.