Sült fűszeres céklasaláta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 közepes cékla
  • 2 ek méz
  • 1-2 ek balzsamecet
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 kk köménymag
  • 1 kk rózsabors (vagy fehérbors)
  • egy csipet só

Elkészítése:

A céklát alaposan mossuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje és főzzük puhára.

Amikor puhára főtt, öntsük le a vizet, hűtsük ki teljesen, majd pucoljuk meg és vágjuk fel kisebb kockákra.

A köménymagot tegyük egy serpenyőbe, majd pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük egy mozsárba, adjuk hozzá a rózsaborsot, majd őröljük finomra.

Az olajat melegítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a felkockázott céklát és rázogatva, kevergetve pirítsuk pár percig. Közben sózzuk, szórjuk meg a rózsaborsos-köménymagos keverékkel, csorgassuk rá a mézet és a balzsamecetet és pároljuk 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki.

Tipp:

Tálalás előtt a céklasalátát ízlés szerint szórjuk meg vékonyra szeletelt újhagymával és úgy kínáljuk. Sült és grill húsokhoz remekül illik, de ízlés szerint akár magában is fogyaszthatjuk.