Tejszelet cukormentesen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
A piskótához :

  • 5 nagyobb tojás
  • 70 g teljes kiőrlésű liszt
  • 30 g búza finomliszt
  • 15 g cukrozatlan kakaópor
  • 80 g cukornak megfelelő édesítő
  • 1 evőkanál étolaj

A krémhez:

  • 3 dl tej (vagy 150 ml víz 150 ml habtejszín)
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítő
  • 25 g zselatin (por)
  • vaníliaaroma vagy paszta
  • 4 dl habtejszín

Elkészítése:

A krém elkészítésével kezdünk. Az édesítőt és a tejet egy edénybe mérjük, majd beleszórjuk a zselatint és hagyjuk kb 10 percig dagadni, majd alacsony lángon felolvasztjuk. Fontos, hogy ne forraljuk, majd hagyjuk kihűlni, de még azelőtt használjuk fel, mielőtt a zselatin megkötne. Ha véletlenül mégis megkötött idő közben, akkor csak egyszerűen melegítsünk rá kicsit.

A liszteket elkeverjük a kakaóporral.

Az egész tojásokat az édesítővel és egy csipet sóval tejföl sűrűségű masszává verjük kb 10-12 perc alatt magas fokozaton, közben az olajat is belekeverjük.

Egy szita segítségével a tojásokhoz szitáljuk a száraz hozzávalókat, majd egy habverővel, kézzel óvatosan beleforgatjuk úgy, hogy a habot ne törjük össze.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd a masszát belesimítjuk és 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb 10-12 perc alatt megsütjük a lapot. Rácson kihűtjük.

A krémhez a nagyon-nagyon behűtött tejszínt kezdjük el felverni a vaníliával, majd félidőben óvatosan csogatssuk hozzá a kihűlt, de még folyékony zselatinos tejet és az egészet verjük stabil krémmé.

A piskótát vágjuk függőlegesen két lapba. Az egyik lapot tegyük egy tálcára, majd tegyünk köré állítható sütikeretet. A krémet egyenletesen kenjük el a lapon, majd fedjük be a másikkal. Dermedésig tegyük hűtőbe, majd szeletelve tálaljuk.

Én 16 szeletre tudtam vágni. Legközelebb kevés csokit is teszek a tetejére.