Levendulás sárgadinnye lekvár

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg felkockázott sárgadinnye
  • 20-30 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1/2 kk őrölt gyömbér
  • 5-6 szál levendula (szárított is lehet)
  • 1,5 dl víz
  • 1 cs dzsemesítő

Elkészítése:

A felkockázott dinnyéhez öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, tegyük bele a levendulát, majd addig főzzük, hogy szinte szétfőjön.

Ezután szedjük ki a levendulaszárakat és a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután adjuk hozzá a dzsemfixet, alaposan keverjük össze, majd tegyük vissza a tűzre és főzzük pár percig.

Ezután az előzőleg sterilizált üvegbe merjük bele a lekvárt, majd tegyük rá a tetőt, tegyük száraz dunsztba és úgy hagyjuk kihűlni.

Ebből a mennyiségből nekem 1 db 7 dl üveg lekvár lett, így ha több üveggel szeretnénk befőzni, akkor arányosan emelni kell a hozzávalók mennyiségét (egy kevés kimaradt, de azt rögtön meg is ettük).

Tipp:

Az elkészült lekvár íze nagyon finom a fűszerektől és kellemesen érződik a levendula íze is. Süteményekhez, palacsintába vagy éppen pirítós kenyérrel nagyon finom.