Lasagne

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • lasagne tészta

A húsos alaphoz:

  • 500 g darált hús
  • 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 zeller vagy pertrezselyem
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • 50 g parmezán (helyettesíthető bármilyen sajttal ízlés szerint)
  • só, bors ízlés szerint

Besamel:

  • 60 g vaj
  • 40 g finomliszt
  • 600 ml tej
  • 3 ek reszelt parmezán
  • csipetnyi szerecsendió

Elkészítése:

A hagymát, sárgarépát, zellert/petrezselymet kockákra vágjuk és forró olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és kevergetve pároljuk tovább, míg a hús szép barna nem lesz. Felöntjük a borral és tovább főzzuk míg el nem párolog, majd hozzákeverjük a paradicsomot és egy konzervnyi vizet is. Sózzuk, borsozzuk és kb 1 órán át főzzük kis lángon.

Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és jól elkeverjük. Ha már szép sűrű, fokozatosan adjuk hozzá a tejet és végig kavargatjuk, hogy ne legyen csomós és sűrűre főzzük. Végül sóvál, parmezánnal és szerecsendióval ízesítjük, jol összekeverjük és levesszük a tűzrol.

Egy jénai tálat vagy kisebb tepsit kikenünk egy pici vajjal és az alján elterítünk egy adag besamel mártást. Erre rétegezzük előszür a lasagne tésztát, majd a húst, reszelt parmezánt és ismét besamel mártást. Ismételjük a rétegezést még el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre tészta réteget teszek, melyet még megkenek egy kis besamel mártással és jól meszórok sajttal.

175 fokon sütöm kb 40-45 percig (sütőtöl függ).