Szilvás rácsos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
55 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 23 cm-es piteformához:
Töltelékhez:

  • 60 dkg magozott szilva
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 evőkanál főzés nélküli pudingpor

Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadara

A szóráshoz:

  • porcukor

Elkészítése:

A szilvát kimagozzuk, kockára vágjuk, majd egy tálba tesszük és megszórjuk vaníliás cukorral és a fahéjjal elkevert cukorral, majd állni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tésztát. Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd belerakjuk a kockára vágott margarint és összemorzsoljuk, majd hozzá adjuk a porcukrot, az egész tojást, vaníliás cukrot gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, majd folpakba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.

A szilvát elkeverjük a pudingporral és állni hagyjuk.

Ha kellőképpen lehűlt a tészta, akkor két részre osztjuk. Az egyik fele nagyobb legyen az lesz az alja, a másik feléből készítjük a rácsot.

A piteformát kikenjük margarinnal és megszórjuk liszttel.

A nagyobb tészta darabot kerekre kinyújtjuk, kicsit nagyobbra mint a piteforma, majd feltekerjük a nyújtófára és beleeresztjük a formába, majd eligazítjuk. A tészta alját megszórjuk búzadarával, villával megszurkáljuk, majd beleöntjük a befűszerezett szilvát és elegyengetjük.

A megmarat tésztát kinyújtjuk és rácsot készítünk belőle a pite tetejére. Felvert tojással megkenjük és 180 fokra melegített sütőbe toljuk kb 30 percre.

A piteformában hagyjuk kihűlni, mert különben nem lehet szépen kivágni, szeletni.

A tetejét porcukorral megszórjuk.

Tipp:

A pitét langyosra kell kihűteni, mert csak akkor tudjuk szépen felvágni.