Szívecskés fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 1 csomag vanília cukor
  • 1 ek rumaroma
  • csipetnyi só
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, majd a közepébe lyukat fúrunk és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt és rátesszük a maradék porcukrot.

Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliát, a rumaromát (ez akár ki is hagyható) és a sót. Összedolgozzuk és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.

Letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és szívecskéket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.

Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

A fánkok közepét benyomjuk egy fakanál végével vagy az ujjunkkal, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük. Ha megsültek, megfordítjuk és készre sütjük.

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.