Feketeerdő torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
270 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
Kakaós piskóta:

  • 12 tojás
  • 12 ek finomliszt
  • 12 ek cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 4 tk kakaópor
  • 2 kk vaníliaaroma vagy őrlemény (nem szükséges, de nagyon kellemes ízt ad a piskótának)

Töltelék:

  • 5 dl habtejszín
  • 4 ek porcukor
  • 2 cs habfixáló
  • 3 kisüveg meggylekvár

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 180 fokra alsó-felső sütésre, hőlégkeveréssel.

A tojásokat szétválasztom. A sárgájákat jól kihabosítom 4 ek cukorral és a vaníliaaromával. A fehérjéket kemény habbá verem a maradék cukorral.

A lisztet elkeverem a kakaóporral és a sütőporral.

A kihabosított tojássárgákhoz apránként hozzáadom a fehérjehabot először gyorsan, határozott mozdulatokkal elkeverem, majd finoman, lágyan hozzádom a maradékot végül a kakaóporos-sütőporos lisztet is hozzákeverem finoman és alaposan (egy tökéletesen sima masszát kell kapjak).

Ha ez megvan akkor kettő kivajazott, kilisztezett kerek 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába osztom a masszát. Kicsit megütögetem hogy egyenletesen elterüljön a massza mindenhová és elsimítom a tetejét is, majd a forró sütőbe tolom. Kb 20-25 perc alatt ez készre sül, de azért végzek tűpróbát is. Minden sütő más és más. Ha nem sült meg teljesen még 5-10 perc erejéig visszateszem.

Megvárom, amíg teljesen kihűl, majd két lapba vágom mind a két piskótát, így összesen kapok 4 lapot.

A habtejszínt a porcukorral és a fixálóval robotgéppel kemény habbá verem. A lekvárt simára keverem és habzsákba töltöm.

A lapok közé sima vagy csillagcsöves habzsákból felváltva a tejszínt és a lekvárt is körkörösen nyomom ki és lényegében ez adja a torta ízét és szépségét. Addig haladok, amíg el nem fogynak a töltelékek és a lapok.

Ha ezzel kész vagyok jöhet a díszítés. A maradék tejszínnel díszítem a torta oldalát és tetejét. A díszítéshez olvasztott csokoládét meggyszemeket és tortadarát használtam.

Sok sikert és kellemes sütögetést!:)