Vajas-sajtos pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg búza finomliszt
  • csipet cukor
  • kb 2 tk só (ízlés szerint)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 23 dkg vaj
  • 23 dkg tejföl
  • 30 g friss élesztő
  • 12 dkg reszelt sajt

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót és a puha vajjal az egészet elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a másik sárgáját és beletesszük a sajtot, tejfölt és az egészet tésztává gyúrjuk.

Letakarva kelesztjük 50-70 percig.

A megkelt tésztát kb 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét tetszés szerint rácsozhatjuk, majd kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és kb 20-30 percig kelesztjük.

Amíg a pogácsa kel, addig a sütőt előmelegítjük alsó-felső sütéssel.

A megkelt pogácsákat felvert tojással lekenjük és sajttal megszórjuk, majd kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.