Mini citromos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók két gáztepsi méretű laphoz:
Tészta:

  • 8 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 4 kávéskanál sütőpor
  • 8 evőkanál olaj
  • 8 evőkanál víz
  • csipet só

Lemon curd:

  • 4 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl citromlé (2-3 nagy citrom leve)
  • 2 citrom reszelt héja

Krém:

  • 35 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 zacskó zselatinfix

Elkészítése:

Lapok:

Az egész tojásokat a cukorral és a sóval kb 10-12 perc alatt jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd ezekkel is még 1 percig verjük magas fokozaton. Hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport, majd óvatosan beleforgatjuk.

Két nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a masszát elosztjuk a tepsikben és 180 fokon kb 15-15 perc alatt megsütjük a lapokat, majd kihűtjük.

Lemon curd:

Az egész tojásokat, tojássárgákat és a cukrot alaposan kikeverjük, majd hozzáöntjük a citromlevet és simára keverjük. Alacsony lángon vagy gőz felett besűrítjük. Még melegen belekeverjük a vajat és a citrom héját. Folpackkal letakarjuk és kihűtjük.

Krém:

A lemon curd-öt hozzáadjuk a mascarponéhoz és kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt és az egészet felverjük. Belekeverjük a zselatinfix-et is és kb 10 percre félretesszük hűlni.

Összeállítás:

A lapokból kb 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk (24-et), majd 3-3 korongot összetöltünk a krémmel. Ízlés szerint díszíthetjük gyümölcsökkel, mentával.

Ha nem szeretnénk a piskótából leeső részeket (ebből lehet készíteni sütés nélküli desszertet), akkor vágjuk a lapokat 2-2 részre, így lesz összesen 4 lapunk és ezek közé töltsük a krémet.