Sárgabarackos-morzsás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 22*32 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy 15 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 ek tejföl
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 80 dkg kimagozott sárgabarack
  • 10 dkg barnacukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 10 dkg darált dió a szóráshoz

Édes morzsa:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (vagy zsírt) és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk).

Ezután nyújtsuk ki, és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy pereme is legyen (én egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki és a papírral együtt átemeltem a tepsibe).

A kimagozott sárgabarackot vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahéjat, majd keverjük össze és hagyjuk legalább egy fél órát állni (közben keverjük át).

A tepsiben lévő tésztát szórjuk meg a darált dióval, majd kanalazzuk rá a fűszeres sárgabarackot.

A liszthez adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, és a felkockázott hideg vajat, majd az ujjhegyünkkel nagyjából, hogy nagyobb darabos legyen morzsoljuk össze. Ezután szórjuk rá a sárgabarack tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük szép aranybarnára.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A sütemény tésztája omlós, a töltelék jó szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.