Boros pecsenye

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg sertéscomb szeletelve
  • 1,5 kiskanál só
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ízlés szerint csiperkegomba
  • 6 dkg vaj
  • 2 zsemle
  • 2 dl fehérbor
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 szál majoránna
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 kiskanál ételízesítő
  • 1-2 mokkáskanál paradicsompüré
  • 1 csapott kiskanál finomliszt

Elkészítése:

A húst téglalap alakúra kiklopfoljuk és 1 kiskanál sóval meghintve félrerakjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk és az olvasztott vajra dobjuk. Lefedve, kis lángon, saját levében 20 perc alatt puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk.

A zsemléket 1 dl bor és 2 dl víz keverékében megáztatjuk (belenyomkodjuk), majd kifacsarjuk. A puha zöldséggel együtt ledaráljuk, majd a tojással összedolgozzuk. A borssal, a szegfűborssal, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, fél kiskanál sóval ízesítjük. A zsemlemorzsát beledolgozzuk, majd vastagabb csíkban a kiterített hússzeletek közepére halmozzuk és feltekerjük. Akkor jó, ha a hús a töltelék fölött pontosan összeér, majd megolajozott alufóliába csomagoljuk.

Annyi forrásban lévő vízbe rakjuk, amennyi pont ellepi és közben az ételízesítőt beleszórjuk. Ha forr, kis lángra állítjuk és 40 percig főzzük.

Lecsepegtetve hűlni hagyjuk, majd a fóliából kicsomagoljuk. Ezután a maradék forró olajon megpirítjuk, újra félrerakjuk.

A visszamaradó zsiradékon először a paradicsompürét, majd a lisztet pirítjuk fél percig, azután a maradék 1 dl borral és 2 dl ételízesítős főzővízzel felöntjük és 2-3 percig forraljuk. Ha kell utánízesítjük, azután leszűrjük és tálaláskor a felszeletelt pecsenye köré öntjük.

Petrezselymes-vajas burgonya vagy párolt rizs illik köretnek hozzá.