Cukkinis casserole

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3-4 közepes cukkini
  • 30 dkg száraz tészta (nálunk orsó)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • tetejére sajt (nálunk parmezán)

Besamel:

  • 50 g vaj
  • 50 g finomliszt
  • 5 dl langyos tej
  • só, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:

A tésztát a szokásos módon kifőzzük, majd leszűrjük.

A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk. A húsát nagyobb darabokra vágjuk.

Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd elkezdjük rajta pirítani a cukkinit. Közben sózzuk, majd kb 10-15 percig pároljuk.

Egy nagyobb edénybe öntjük a cukkinit, zúzott fokhagymát adunk hozzá és botmixerrel pürésítjük.

Elkészítjük a besamelt. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet, majd apránként felöntjük a langyos tejjel és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük, végül sűsűre főzzük. A végén belekeverjük a sót és a szerecsendiót.

A még meleg besamelt összekeverjük a pürésített cukkinivel, majd hozzáadjuk a megfőzött és leszűrt tésztát és az egészet alaposan összeforgatjuk.

Egy jénait/tepsit vagy sütőtálat kivajazunk, belesimítjuk a cukkinis tésztát és a tetejét megszórjuk sajttal.

Grill fokozaton vagy magas hőmérsékleten pirosra sütjük.