Szedres panna cotta tarte

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 23 cm-es piteformához:
Tészta:

  • 18 dkg finomliszt
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 9 dkg hideg, kockázott vaj
  • 6 dkg porcukor
  • csipet só

Töltelék:

  • 25 dkg szeder
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 6-8 dkg porcukor
  • 9 g zselatin
  • kevés tej
  • 1 ek szederlekvár

Elkészítése:

A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, porcukrot és a vajat. Ezt végezhetjük késes aprítóval vagy kézzel. Ha kézzel dolgozunk, akkor arra figyeljünk, hogy gyors mozdulatokkal dolgozzunk, ne olvadjon meg a vaj nagyon!

A vajas liszthez adjuk hozzá a tojássárgáját és kevés tejfölt, majd gyúrjuk össze. Ha nagyon puha lenne a tészta, akkor tegyük hűtőbe 30 percre.

A tésztát nyújtsuk ki kör alakúra, majd tegyük bele a formába és nyokdjuk bele és szurkáljuk meg villával. A tetejére tegyünk sütőpapírt, majd erre öntsünk száraz babot vagy lencsét, esetleg üveggolyókat. Ez azért fontos, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tészta.

180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel süssük 10 percig, majd vegyük le a tetejéről a vakon sütéshez használt nehezéket és üstpapírt, majd süssük aranybarnára.

A zselatint áztassuk kevés tejbe.

A szedret pürésítsük, majd szűrjük át. Egy edénybe öntsük bele a tejszínt, tejet és a szederpürét, majd adjuk hozzá a cukrot és kezdjük el összemelegíteni.

Közben a zselatint oldjuk fel, majd adjuk hozzá a szedres keverékhez. Melegítsük addig, amíg a szedres panna cotta homogén nem lesz.

A kihűlt tésztát kenjük meg a lekvárral, majd öntsük rá a szedres panna cottát. Dermedésig tegyük hűtőbe.

Akinek van, készítheti 24 cm-es formában is, mart a tészta és a szedres panna cotta is elég lesz hozzá. A maradék panna cottát poharakba öntjük és hűtőbe tesszük. Nálunk készül belőle 2 pohárral.

Miután megdermedt, akkor díszíthetjük és szeletelve tálaljuk.