Somogyi galuska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg füstölt szalonna
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 1 csapott ek pirospaprika
  • 30 dkg tejföl
  • 3 dl víz
  • só, bors, majoránna ízlés szerint

Galuskához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • 2 csapott kk só
  • kb 3-3,5 dl víz

Elkészítése:

Először a szaftot készítjük el. A szalonnát apróra felvágjuk és elkezdjük kis lángon kisütni a zsírját. Amikor kisült, akkor hozzáadjuk a tisztított és felaprított vöröshagymát és elkezdjük pirítani.

Amikor kellőképpen összeesett a hagyma, akkor rátesszük a pisorpaprikát és átpirítjuk. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fűszereket (só, bors és majoránna), majd addig főzzük, amíg a hagyma meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a karikázott zöldhagymát is és ezzel is főzzük kcisit.

A tejfölt elkeverjük kevés szafttal (hőkiegyenlítés miatt), majd hozzáadjuk a hagymás-szalonnás alapohoz és összeforraljuk.

A galuskához a lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tojásokat és a víz nagyrészét, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha kell, akkor dolgozunk még bele vizet.

Sós, logogó vízbe szaggatjuk a galuskát és kifőzzük több részletben. A kész galuskát a meleg szaftba szedjük és összeforgatjuk.

Pirított baconnel és petrezselyemmel vagy snidlinggl tálaljuk.