Csülök Pékné módra

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 db (füstölt) hátsó csülök
  • 1 marék szemes bors
  • 4-5 db babérlevél
  • 4-5 gerezd fokhagyma

Körethez:

  • 6-8 közepes burgonya
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • kb 20 dkg sertészsír
  • fűszerek: 1-1 kk kakukkfű, rozmaring, egész köménymag (aki szeretne tehet még hozzá fűszert, pl petrezselyemet vagy ha van kedvenc fűszere, akkor még azt)
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A csülköt egy nagy edénybe tesszük, hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük hideg vízzel. Felforraljuk, majd a forrástól számítva kb 1,5-2 órán át főzzük (a csülök nagyságától függően).

Amíg a csülök fő, addig meghámozzuk a burgonyát és a hagymát, majd mindkettőt gerezdekre vágjuk.

A burgonyát és a hagymát egy pataki/cseréptálba vagy egy jó nagy tepsibe tesszük és rászórjuk a fűszereket, ráöntjük a kicsit megolvasztott zsírt, megszórjuk sóval, borssal és jól összeforgatjuk. A közepére ültetjük a csülköt, majd rátesszük a tál tetejét vagy alufóliával lefedjük.

Betoljuk az ételt a 150 fokra előmelegített sütőbe kb 40-45 percre (ez idő alatt kicsit párolódik a burgonya és a hagyma). Ezután levesszük a tál tetejét vagy a fóliát az ételről. A sütőt 200 fokra állítjuk és szép pirosra sütjük az ételt. A csülköt többször is megfordíthatjuk, hogy szép piros legyen és meglocsolhatjuk többször is a szaftjával vagy esetleg sörrel is. Ha a csülök nagyon pirulna, akkor azt vegyük ki és süssük még kicsit a köretet (amíg elég piros nem lesz).

A csülköt a hagymás burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.