Pihe-puha barackos gombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg burgonya
  • kb 25 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • diónyi zsír

Töltelékhez:

  • hámozott, felezett barack
  • vaníliás, fahéjas cukor

Forgatáshoz:

  • zsemlemorzsa
  • darált dió
  • kevés vaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és egy csipet sóval, vízzel felöntve puhára főzzük. Még melegen leszűrjük és áttörjük, majd kihűtjük.

A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a lisztet, puha zsírt és a tojást, majd jól összegyúrjuk. Szükség lehet esetleg még kevés lisztre, de ne adjunk hozzá sokat, különben kemény lesz a tészta!

A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy felezett barackot, melynek a közepébe 1-1 kiskanál vaníliás, fahéjas cukrot teszünk. A tésztából gombócokat formázunk, majd lobogó vízben megfőzzük.

Közben a felolvasztott vajon megpirítjuk a zsemlemorzsa és dió keverékét, majd ebbe forgatjuk a gombócokat.