Lazacos-brokkolis rizottó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 15 dkg arborio (rizottó) rizs
  • 25 dkg lazacfilé
  • 50 ml száraz fehérbor
  • kevés olaj
  • egy fej brokkoli
  • 50 g reszelt parmezán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb 20 g vaj
  • 6-7 dl húsleves alaplé
  • só, bors
  • 1 tk morzsolt kakukkfű
  • 1 citrom

Elkészítése:

A brokkolit rózsáira szedjük és készre főzzük, majd leszűrjük.

A hagymákat meghámozzuk és vékonyan felszeljük. A halat megmossuk és felkockázzuk.

Az olajat egy edényben felforrósítjuk, majd rádobjuk a vöröshagymát és kissé átpirítjuk, majd a fokhagymát is hozzáadjuk és azzal is pirítjuk kicsit.

A hagymához hozzáadjuk a lazacot és minden oldalán megpirítjuk, majd kiszedjük.

A visszamaradt, olajos hagymához hozzáadjuk a rizst és lepirítjuk. Felöntjük a borral. Ha a bor elpárolgott, akkor két merőkanálnyi leves alaplevet adunk hozzá és közepes lángon főzzük. Ha beszívta a levet, akkor mindig pótoljuk.

Amikor a rizs megfőtt, akkor belekeverjük a halat és a brokkolit, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és hozzáreszeljük a citrom héját, majd citromlével ízesítjük. Megkóstoljuk és ha szükséges, akkor utánízesítjük.

Hozzákeverjük a parmezánt és a vajat is.