Osztrák almás rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál margarin
  • 1 tojás
  • 25 dkg finomliszt

Töltelék:

  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 8 dkg mandula
  • citromlé
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kg alma
  • őrölt fahéj

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • porcukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit, a margarin kivételével, összedolgozzuk és gyúrjuk. Minél tovább gyúrjuk, annál jobb lesz a tészta állaga.

A kész tészta felületét bekenjük a puha margarinnal, egy edénnyel lefedjük és 1 órán át pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd apróra vágjuk vagy lereszeljük. 1 evőkanál vajat felforrósítunk és megpároljuk rajta az almát, majd ízesítjük a citromlével. Közben hozzáadjuk a fahéjat is.

A maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a nagyobb darabokra vágott mandulát és a cukrot, majd összekeverjük a párolt almával.

A pihentetett tésztát vékonyra (majdnem átlátszóra) kihúzzuk, majd a hosszabbik oldala mentén elosztjuk rajta a tölteléket. Felcsavarjuk a tésztát a hosszabbik oldala mentén és tepsibe tesszük.

A rétes tetejét megkenjük tojássárgájával és 180 fokos sütőben kb 45 percig sütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.