Vaníliás-gesztenyés diószelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 6 tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • 150 g darált dió
  • 50 g finomliszt
  • 12 g sütőpor

Krém:

  • 6 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 30 g vaníliás cukor
  • 500 ml tej
  • 15 g zselatin (por)
  • kb 6 ek víz
  • 500 ml habtejszín
  • 500 g gesztenyemassza

Elkészítése:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a cukorral fényes, kemény habbá felverjük. A habhoz hozzáadjuk a diót, lisztet és a sütőport, majd óvatosan összeforgatjuk.

A kész masszát a tepsibe simítjuk és kb 15 perc alatt megsütjük.

A zselatint egy edénybe mérjük és ráöntjük a vizet.

Közben a krémhez a tojássárgákat kihabosítjuk a kétféle cukorral, majd felöntjük a tejjel és alaposan elkeverjük. Állandó keverés közben felfőzzük. A zselatint mikróban felolvasztjuk, majd a még forró tojássárgás krémhez adjuk és jól elkeverjük benne. Folpackkal letakarva kihűtjük.

A tejszínt elkezdjük felverni, majd amikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a vaníliás krémet és kemény, stabil habbá verjük. A krémet elfelezzük úgy, hogy az egyik része kicsit több legyen, mint a másik.

A kevesebb krémhez adjuk a kiolvasztott gesztenyét és jól beledolgozzuk. Így a vaníliás és a gesztenyés krém mennyisége nagyjából azonos lesz.

A tésztára először a gesztenyés krémet simítjuk rá egyenletesen, majd a vaníliásat.

Pár órára vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük, majd másnap, szeletelve tálaljuk.